Er zijn nu 29506 kavels in veiling!
IMG-LOGO

Euromunten


De eerste Euromunten kwamen vanaf 1 januari 2002 in de omloop maar er zijn al euromunten met een eerder jaartal. Alle landen zijn namelijk eerder begonnen met het slaan van de munten en Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Finland hebben ervoor gekozen om het jaar van de muntslag er op te zetten terwijl Luxemburg, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Oostenrijk en Portugal de eerder geslagen munten het jaartal 2002 gaven.
De Euromunten werden dus uitgebracht door 12 van de 15 EU-landen evenals Vaticaanstad, Monaco en San Marino. In de jaren daarna kwamen Slovenië, Cyprus, Malta, Slowakije, Estland, Letland, Andorra en Litouwen na hun toetreding tot de EU ook met de euromunt. Elke euromunt heeft een gemeenschappelijk zijde en een nationale zijde waardoor het voor veel mensen leuk is om een complete verzameling van alle euromunten aan te leggen. Van sommige landen is het best moeilijk om alle munten te vinden omdat ze in kleine hoeveelheid zijn uitgegeven en de munten van 1 en 2 cent door een aantal landen na de eerste jaren in kleine hoeveelheid zijn geslagen. Daarnaast zijn er door veel landen speciale herdenkings euromunten geslagen waarbij de € 2,- munten meestal gewoon in de roulatie zijn gekomen. Sommige landen geven miljoenen van deze herdenkingsmunten uit maar er zijn ook series van minder dan 100.000 stuks waarbij die van bijvoorbeeld Monaco soms in een oplage van 15.000 stuks uitkomen. Daarnaast geven verschillende landen herdenkingsmunten uit met hogere waardes en gemaakt van zilver of goud, dit zijn echte verzamelaarsitems en worden eigenlijk niet gebruikt als betaalmiddel. Zo heeft Oostenrijk bijvoorbeeld een groot aantal van deze munten die alleen geldig zijn in Oostenrijk.

Gelukkig vind je op muntveilingen en verzamelaarsveilingen regelmatig euromunten van alle landen met daarbij ook vaak de zeldzame euromunten en de speciale herdenkingsmunten die niet in de gewone roulatie zijn gekomen, op deze manier is het toch mogelijk om een mooie verzameling euromunten aan te leggen.
- advertisement -

Euromunten nu in veiling


Hieronder zie je alle Euromunten kavels die de komende tijd worden geveild bij de meewerkende veilinghuizen. We hebben gezocht op de exacte beschrijving, misschien zijn er nog meer kavels te vinden met een alternatieve schrijfwijze. Maak gebruik van de zoekfunctie om alle voor jou interessante kavels van de komende kunst- en antiekveilingen te zien.

Eerder geveilde Euromunten items


Hier zie je Euromunten kavels uit vorige kunst- en antiekveilingen.
Update cookies preferences