IMG-LOGO

Groninger Ploeg


De Groninger Ploeg of ook wel Groninger Kunstkring De Ploeg werd in 1918 opgericht door een aantal jonge kunstenaars uit Groningen waaronder Jan Wiegers, Jan Altink, Johan Dijkstra, Alida Pott en George Martens. Ze vonden dat er in Groningen te weinig aandacht was voor moderne kunst, vandaar ook de door Jan Altink bedachte naam, de Groninger kunst moest worden ontgonnen. Een paar jaar na de oprichting, vanaf 1921, gaat een deel van de Ploegleden in de richting van het expressionisme waarmee de groep bekend is geworden, Jan Wiegers had namelijk lange tijd in een sanatorium in Zwitserland gezeten voor een TBC-kuur en kwam daar in aanraking met de Duitse expressionistische schilder Ernst Ludwig Kirchner. Bij zijn terugkomst in Nederland gingen Jan Wiegers, Jan Altink, Hendrik Nicolaas Werkman, George Martens, Jan Jordens en Johan Dijkstra schilderen met de felle kleuren en contrasten van het Duitse Expressionisme waarbij het Groninger landschap vaak de inspiratie vormde. De manier van schilderen werd echter nog niet gewaardeerd door kunstminnend Nederland en na een aantal jaar volgden de Ploegleden veelal hun eigen weg waarbij schilders als Jan Altink, Ekke Kleima en Job Hansen meer impressionistisch gingen werken en Hendrik Nicolaas Werkman, Wobbe Alkema en Jan van der Zee hun vaak al geometrische abstracten nog verder deconstrueerden. Ondanks dat de leden verschillende kanten op gingen bleef De Ploeg als vereniging bestaan en uiteindelijk kwamen er ook weer nieuwe leden bij. Door de jaren heen zijn er veel kunstenaars lid van De Ploeg geweest, voor korte of lange tijd en soms werkend in de stijl van de eerste jaren of in een compleet andere stijl. Naast de eerder genoemde jaren zijn dit onder andere de componist Daniël Ruyneman, Jannes de Vries, Ben Walrecht, Marten Klompien, Johan Faber, Ruurd Elzer, Siebe Jan Bouma, Erasmus Bernhard van Dulmen Krumpelman, Henk Melgers, Jan Lucas van der Baan, Hendrik de Vries en Jacoba Gijsberta van Haersolte-de Lange. Op dit moment bestaat de Groninger Kunstkring De Ploeg nog steeds, zonder gezamenlijke stijl maar met kunstenaars uit Groningen en omgeving. Regelmatig worden er tentoonstellingen gegeven.

Op kunst- en antiekveilingen kom je regelmatig werken van leden van de Groninger Ploeg tegen en de veilingopbrengsten lopen erg uiteen. Mooie werken van een aantal Ploegleden kunnen ruim boven de 10.000 euro opbrengen terwijl werken van minder bekende Ploegleden al geveild worden voor rond de 100 euro. Ook is er op veilingen grafisch werk te vinden van veel Ploegleden en de veilingopbrengsten hiervan liggen ook ver uit elkaar.
- advertisement -

Groninger Ploeg nu in veiling


Hieronder zie je alle Groninger Ploeg kavels die de komende tijd worden geveild bij de meewerkende veilinghuizen. We hebben gezocht op de exacte beschrijving, misschien zijn er nog meer kavels te vinden met een alternatieve schrijfwijze. Maak gebruik van de zoekfunctie om alle voor jou interessante kavels van de komende kunst- en antiekveilingen te zien.

Eerder geveilde Groninger Ploeg items


Hier zie je Groninger Ploeg kavels uit vorige kunst- en antiekveilingen.
Update cookies preferences