IMG-LOGO

Iittala


Het Finse designlabel Iittala wordt in 1881 opgericht door Petrus Magnus Abrahamsson, een Zweedse glasblazer. Omdat er in Finland op dat moment niet voldoende glasblazers zijn te vinden worden de eerste werknemers ook uit Zweden gehaald. De eerste jaren draait Iittala verlies maar 17 jaar na de start wordt er een tweede oven gebouwd, er wordt dan in één oven glaswerk gemaakt voor de farmaceutische industrie en in de andere oven wordt gebruiksglas en kristal gemaakt. Iittala besteed al redelijk snel aandacht aan het ontwerp van het glas, in 1903 maakt Alfred Gustafsson een populaire serie en veel ontwerpwerk wordt uitbesteed in het buitenland. Vanaf 1932 werkt de Fin Göran Hongell als ontwerper voor Iittala, hij bedenkt onder andere het populaire Aarne glazen en wordt gezien als de grondlegger van de combinatie van het design en de productie van het glaswerk. Vlak daarop begint het ontwerpersechtpaar Alvar Aalto en Aino Aalto te ontwerpen voor de fabriek en na de Tweede Wereldoorlog komt er een echte focus op design. Onder andere Tapio Wirkkala en Kaj Franck krijgen de vrije hand om sierglas te ontwerpen welke wereldwijd goed worden ontvangen. Gaandeweg gaat Iittala ook keramiek produceren en wordt er gewerkt met ontwerpers als Heikki Orvola, Oiva Toikka, Valto Kokko, Björn Dahlström, Alfredo Häberli, Timo Sarpaneva en Ronan en Erwan Bourroulec.

Op kunstveilingen kom je regelmatig werk van Iittala tegen, soms de mooie vogels van Oiva Toikka, soms glasservies en soms één van de tijdloze kunstwerken van Alvar Aalto, Tapio Wirkkala of Kaj Franck.
- advertisement -

Iittala nu in veiling


Hieronder zie je alle Iittala kavels die de komende tijd worden geveild bij de meewerkende veilinghuizen. We hebben gezocht op de exacte beschrijving, misschien zijn er nog meer kavels te vinden met een alternatieve schrijfwijze. Maak gebruik van de zoekfunctie om alle voor jou interessante kavels van de komende kunst- en antiekveilingen te zien.
Geen resultaten gevonden

Eerder geveilde Iittala items


Hier zie je Iittala kavels uit vorige kunst- en antiekveilingen.
Update cookies preferences