IMG-LOGO

Piet Mondriaan


De Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944) leerde tekenen van zijn vader, die was tekenleraar. Ook zijn oom Frits Mondriaan was kunstschilder, deze hielp hem ook af en toe. Toen Piet Mondriaan 20 was kreeg hij een studiebeurs, voor hem reden om naar Amsterdam te gaan om te studeren aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Tijdens zijn studie en ook daarna deed Piet Mondriaan allerlei klusjes om geld te verdienen, zo schilderde hij tegels, ontwierp hij ex-librissen, schilderde hij portretten in opdracht en maakte hij kopieën van meesterwerken in verschillende musea. Piet Mondriaan verhuisde veel en toen hij meer geld voor zijn schilderijen kon vragen reisde hij ook veel. Hij raakte bevriend met verschillende andere kunstenaars waaronder Simon Maris en Arnold Marc Gorter. Piet Mondriaan schilderde veel landschappen, bloemstillevens en portretten en schilderde ook steeds meer landschappen bij nacht. Onder invloed van Franse kunst ging Piet Mondriaan steeds expressionistischer schilderen en in 1911 verhuisde hij naar Parijs. Hier maakte hij kennis met andere schilders als Henri Le Fauconnier en Fernand Léger en ging hij steeds abstracter schilderen. Toen Piet Mondriaan vanaf 1914 een aantal jaar in Nederland was woonde hij in Laren en ontwikkelde hij zijn eigen kunstopvattingen waarbij de schilder Bart van der Leck grote invloed had op de uiteindelijk werken met alleen primaire kleuren en zwart en wit. Samen met Theo van Doesburg richtte Piet Mondriaan het tijdschrift De Stijl op wat uitmondde in kunstbeweging De Stijl. Op kunst- en antiekveilingen wordt zelden een originele Piet Mondriaan aangeboden en iconische werken kunnen tientallen miljoenen euro’s opbrengen. Vaker kom je litho’s en andere drukken met het werk van Mondriaan tegen.

Wil je op de hoogte worden gehouden wanneer er iets van Piet Mondriaan in veiling komt? Schrijf je dan in voor de Veilingalert en vul als zoekterm Mondriaan in. Je kunt zoveel zoektermen opgeven als je wilt en als er bij de meewerkende Nederlandse veilinghuizen een match is met je zoekterm(en) krijg je hiervan bericht.
- advertisement -

Piet Mondriaan nu in veiling


Hieronder zie je alle Piet Mondriaan kavels die de komende tijd worden geveild bij de meewerkende veilinghuizen. We hebben gezocht op de exacte beschrijving, misschien zijn er nog meer kavels te vinden met een alternatieve schrijfwijze. Maak gebruik van de zoekfunctie om alle voor jou interessante kavels van de komende kunst- en antiekveilingen te zien.

Eerder geveilde Piet Mondriaan items


Hier zie je Piet Mondriaan kavels uit vorige kunst- en antiekveilingen.
Update cookies preferences